keskiviikko 5. helmikuuta 2014

Limekuorrutettu sitruunakakku

Tämän sitruunankuorella maustetun kuivakakun ohje löytyi uusimmasta Leivotaan -lehdestä, ja sitrustenystävänä minun oli heti, kirjaimellisesti, pakko päästä sitä tekemään. Kakku oli todella herkullinen, pidin päälle tulevan kuorrutuksen kirpakkuudesta. Jos on enemmänkin makean kuin kirpeän ystävä, kannattaa kuorrutuksen limemehusta osa korvata vedellä, niin lopputulos ei ole niin terävä.




3 munaa
2 dl sokeria

75 g voita
1½ dl maitoa
sitruunan kuori

3 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria

Lämmitä uuni 175 asteeseen. Raasta sitruunasta kuoren keltainen osa, ja sulata voi. Sekoita kuivat aineet keskenään ja vaahdota munat ja sokeri. Lisää muna-sokerivaahtoon sulatettu, hieman jäähtynyt voi, maito sekä sitruunan raastettu kuori. Lopuksi lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet ja kaada taikina voideltuun, jauhotettuun vuokaan (käytin ihan tavallista pyöreää kuivakakkuvuokaa). Paista uunin alatasolla 30-40 minuuttia, uunista riippuen. Tarkista kypsyys tikulla: kun taikina ei tartu tikkuun, ei kakkukaan ole enää raaka. Kumoa kypsä kakku jäähtymään.

Kun kakku on jäähtynyt, valmista kuorrute. Lehden ohjeessa mainitaan 1½ limen mehu ja 2 dl tomusokeria, mutta itse jouduin laittamaan jo 1 limen mehuun 3 dl tomusokeria. Kaikki riippuu tietysti limen koosta sekä siitä, miten hyvin niistä mehun ottaa talteen.

1 limen mehu
~3 dl tomusokeria
limen kuori

Raasta limen kuori, se ripotellaan kakun päälle koristeeksi. Purista limestä mehu ja sekoita tomusokeriin, valuttele sokerikuorrute täysin jäähtyneen kakun päälle. Lämpimänä kakku imaisee kuorrutteen sisäänsä. (Minulle kävi pikkuisen näin, koska hoppuilin.) Ripottele lopuksi limenkuoriraaste koko komeuden päälle. 

Lehdessä mainittiin, että ohjeesta saa noin 10 kakkupalaa, mutta kyllä mielestäni määrä on lähempänä viittätoista... ellei syö kovin suuria paloja.

Tips!

Sitruunasta, josta käytettiin vain kuori, saa hyvää sitruunamehua kakun kera tarjottavaksi, kun sekoittaa sitruunasta puristetun mehun joukkoon vähän sokeria ja mieleisensä määrän vettä. Jääkutioita vielä niin juoma käy kesäpäiväänkin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti